Головна » 2014 » Квітень » 2 » "До Шевченка не варто їхати з порожньою душею..."
02:19
"До Шевченка не варто їхати з порожньою душею..."

Щоосені в нашій Катеринопільській з/о школі №1 проходить ІІ (районний) етап IV Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. У 2013 році для одинадцятого класу було завдання написати твір на тему: "До Шевченка не варто їхати з порожньою душею". Пропоную до вашої уваги уривок зі своєї роботи.

До Шевченка не варто їхати з порожньою душею...

     Тарас Григорович Шевченко - наш талановитий земляк, герой українського народу, митець могутньої творчої сили, самобутній борець за вільну Україну. Твори Великого Кобзаря відомі по всьому світі. Вони подобаються всім, адже написані прекрасною мелодійною українською мовою, його вірші, думи наповнені глибоким змістом і, до того ж, завжди актуальні. Кожна людина, прочитавши "Кобзар", чогось навчиться, щось почерпне для себе, поглибить знання з історії України. Є навіть українське народне прислів*я: "Хто Шевченка прочитав, той багатший духом став", з яким я повністю погоджуюсь.

     Але, якщо людина має душу порожню, не наповнену добротою, любов*ю, розумінням, позитивними почуттями і не прагне до духовного розвитку, то читати твори Великого Кобзаря їй, мабуть, немає сенсу. Бо як казав Григорій Білоус: "До Шевченка не варто їхати з порожньою душею". Адже така людина не візьме для себе нічого нового, а тільки осквернить ім*я великого Українця своєю байдужістю, своїм нерозумінням проблем, порушених у творах письменника. 

    Проте, на мою думку, книга здатна змінити життя людини. Я вважаю, якщо навіть особистість, яка деградує, зрозуміє своє становище, схаменеться і забажає розвиватися інтелектуально і духовно, то насамперед, вона повинна взяти в руки "Кобзаря". Ця книга і розкриє їй  красу українського слова, і допоможе зрозуміти духовні потреби людства, і додасть знань про тяжку долю нашого народу, і вдихне натхнення і піднесе до вершин людського буття. Адже за словами Браніслава Нушича "Шевченко - це голос душі українського народу, його крик, сльози, стогін і разом з тим поклик гніву...", а Костянтин Станіславський був певен: "Твори Шевченка переживуть віки і вічно будутимуть у серцях людей благородні, великі почуття".

     Хочеться додати, що я впевнена - кожен сам творить свою долю і може впливати на своє майбутнє. Якщо ти поставиш за мету вдосконалити себе, зробити своє життя багатим у духовному плані, наповнити свою "порожню душу" і прикладатимеш для цього зусилля, то досягнеш навищих результатів. Все в наших руках!

   Кулінська Юлія

Переглядів: 1637 | Додав: Юля | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]